Stok takip sistemleri, işletmeler için büyük önem taşıyan sistemlerin arasında yer alır. İşletmede ürün miktarının mağaza ya da depo durumlarını takip etmeye yardımcı programlar stok takip programı olarak bilinir. Aylık, haftalık ve günlük iş akışını düzenlemeye de yardımcı olan bu sistem yapılacak satışın miktarını belirlemede de önemli rol oynar.
Stok takibi, tedarik edilen veya üretilen, kullanılmadan ya da müşteriye sunulmadan önce belirli bir süre bekletilen ürün miktarına verilen addır. Bir işletmenin sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için stok takibi oldukça gereklidir.
Stok Takibi Neden Önemlidir?
Malzeme kaydı olarak özetlenebilen stok takibi pek çok açıdan gereklidir. Kayıt tutulmasının amacı işletmelerin karlılığını artırması için stok ve üretim maliyetini en aza indirgeyecek stok seviyesini tutturmaktır. Aynı zamanda stok takibi müşterilerin dönemsel olarak arz taleplerini analiz etmede de büyük ölçüde yarar sağlar.
- Sisteme yapılan giriş – çıkışların dengelenmesi sağlanır.
- İş organizasyonu profesyonel bir şekilde yapılabilir.
- İhtiyaçlar kolaylıkla belirlenerek ürünlerin sipariş tarihleri netleştirilebilir.
- İndirim ve kampanya dönemlerinde stok takibi ile istenmeyen mağduriyetler önlenebilir.
Aynı zamanda stok yatırımlarını en aza indirgeyerek müşterilere talep ettikleri ürünleri zamanında temin edilmesine yardımcı olur. Arz hızını yükseltip etkin bir tedarikçi zinciri oluşturarak sürekli ve düşük maliyetli tedariği sağlamak stok takibi amaçları arasında yer alır.
Stok Takibi Nasıl Yapılır?
Stok takibinin doğru yapılması işletmeler için büyük öneme sahiptir. Belirli aralıklarla yapılması gereken stok takibi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Ürün sayımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
- Mevcut ürünlerin skt ile birlikte işlevselliklerinin de belirlenerek takibinin yapılması gereklidir.
- Stok takibinde eksik ürünler tanımlanmalı ve ihtiyaç listeleri oluşturulmalıdır.
- Tedarikçiye verilen siparişlerin teslimat tarihleri belirlenmelidir.
- Ürün teslimi sırasında kontroller yapılmalı, hasar var ise hasar tespiti gerçekleştirilmelidir.
- Ürün yerleştirme sırasında olası bir problemle karşılaşılmaması için öncesinde yerleştirme planı yapılmalıdır.
- E-fatura ve E-irsaliye benzeri resmi evrakların arşivlenmesi gereklidir.
- Tedarikçi ya da müşteri iadeleri sorunsuz bir şekilde takip edilmelidir.
Stok Takip Programı Nedir?
İşletmeler için oldukça önemli olan stok takibi için profesyonel çözümler vardır. Stok takip programı işletmelerin ürün miktarını takip etmesini ve mağaza ve depolarındaki rakamları takip etmesini sağlar. İş akışını düzenleyerek olası aksaklıkları önlemeye yardımcı olur. Stok takip programı kullanmak pek çok açıdan önem sağlar. Stok takip programı kullanmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Maliyet muhasebesi yapmayı kolaylaştırır.
- Ürün kayıpları ve malzemeler en aza indirilebilir.
- Üretim sürecinin daimi bir şekilde ve düzenli olmasına yardımcı olur. Bu da ürün ya da hammadde eksikliği yüzünden üretim sürecini aksatmaz.
- Finansal etkinlik bölümü için gerekli olan periyodik gereksinimler için oldukça yararlıdır.
- Üretim süreçlerinin en gerçekçi halinin kazanılması ve yönetilmesi oldukça kolay bir hale gelir.
- Satış aşamaları ve tedarik daha düzenli bir hale geldiği için maliyet de aynı oranda düşer.
İş akışının daha düzenli bir halde gerçekleştirebilmesine yardımcı olan stok takip programları, satış yapılabilecek miktarı belirlemeyi ve takip etmeyi sağlar. Bir örnekle açıklamak gerekirse; ayakkabı satışı yapan bir firmanın yaz sezonuna girerken elinde olan kışlık ürünlerin stoklarını değerlendirip, kampanya düzenlemesine ve aynı zamanda yeni sezon gelmeden önce hangi ürünlerden ne kadar miktarda stok oluşturacağını belirlemeyi sağlar. E-ticaret yapanlar için de oldukça önemli olan stok takibi, depolarda yer alan ürünlerin ne kadar olduğunun bilinmesi için oldukça gereklidir. Tüm bu işlemler yapılırken kullanılan yöntem iş hızını doğrudan olarak etkiler. Bu sebeple kullanılan program yüksek verim alınabilecek özelliklere sahip olan bir program olmalıdır.