Yapılan işe dair karşı tarafa sunulan teklif faturasına denir. Başka bir deyişle ön faturadır, herhangi bir kanuni ve mali yükümlülük taşımaz.  Ticaret ve Vergi Hukukunda bu fatura türü için bir düzenleme yoktur. Proforma faturayı kesen tarafa bir ödeme yapılmaz, kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebilir.  Dış ticarette kullanılan bir belge türüdür ve uluslararası satış sözleşmesi olarak da nitelendirilmektedir.

Proforma Faturanın Amacı Nedir?

Alıcının satıcıdan proforma fatura talep etmesinin bazı sebepleri vardır. Bunlar ;Fatura düzenleme bilgileri ,ödeme ve teslimat bilgileri ,satış ve ödeme ile ilgili bilgilerin netleşmesi, alıcı ve satıcı bilgilerinin belgelenmesi olarak söyleyebiliriz.
Ön fatura niteliğindeki proforma fatura, özellikle alım yapılacak zamanlarda bir teklife ve planlamaya ihtiyaç duyulur, işte tamda bu sırada kullanılır. Proforma fatura  , satış öncesinde hazırlanır ve müşteriyle paylaşılır.

Proforma Faturanın İşletmelere Sağladığı  Avantajlar

Proforma faturanın alıcı tarafından tasdik edilmesi bize satış işleminin onaylandığını ve faturanın kesilebileceğini göstermektedir. Proforma fatura, ticari faturada oluşabilecek hataları en aza indirilmesinde bize yardımcı olur. Böylelikle taraflar arasında güvenli bir ortam oluşur.

Proforma Faturalar En Sık Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Proforma fatura, mali yükümlülüğü olmayan, teklif özelliği taşıyan bir faturadır. Proforma fatura  çoğunlukla dış ticaret sektöründe kullanılır ve bir teklif faturası olduğu için dış ticaret sektörüne büyük katkıları bulunmaktadır.

Aynı zamanda satıcı ve alıcının isteğine göre düzenleyebilecekleri bir faturadır bu sayede iş sürecinin daha hızlı bir şekilde yönetilebilmesini sağlanır.

İthalat ihracat işlemlerinde kullanılması sırasında ihracatçı tarafından, ithalatçıya verilen teklife ilişkin yasa ihracatçı ve ithalatçının anlaşması sonucunda açılacak bir Akreditife esas teşkil etmesi için sevk ve yükleme öncesi hazırlanması sırasında kullanılabilir.  İthalatçı, ihracatçının teklifini kabul eder ve bu kabule dayalı olarak bir sipariş geçmek isterse, fatura türünün koşullarını kabul ettiğini belirtilen süre içinde beyan etmesi zorunludur. Mal veya hizmet satış gerçekleşeceği sırada ise ticari faturanın düzenlenmesi mecburudir.

Proforma Faturanın Özellikleri Nelerdir?

Satıcının sunduğu proforma faturada birçok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden biraz bahsetmek gerekirse;

Üzerinde faturanın cinsi yani proforma fatura olduğunun yazması gereklidir. İthalat ve ihracat işlerini yaparken olayın daha hızlı ilerlemesini sağlar. Proforma fatura, bankacılık işlemlerinde de kullanılan fatura türüdür ancak zorunlu  bir fatura değildir. 

Faturanın kesilmeden önceki son hali ve detayları bu faturada yer aldığı için oldukça önemlidir. Ürün veya hizmetin hangi ölçüde ve şartlarda yapıldığı, ne kadar fiyata verileceğini gösteren bir belgedir.  Teklifname özelliği taşıyan bir ön mektuptur. Dünyada ticarette çok sık kullanılan satış yöntemleri arasında yer alır. Kanuni bir hükmü yoktur bu yüzden damga vergisine tabi değildir. Proforma fatura, müşterinin karşı firmaya güven duymasında büyük payı vardır.

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır ?

Proforma fatura nasıl hazırlanır sorusunun yanıtını bulalım şimdi de.  Satışın öncesinde hazırlanan ve müşteriye sunulan fatura çeşididir. Proforma faturada, kaşelenmiş ve imzalanmış halde satıcı ve ürün hakkında detaylar  ve  satış şartları yer alır.
Proforma fatura düzenlerken dikkat etmemiz gereken bilgiler:

  •  Hazır bir şablon üzerinde hazırlanmalı ve antetli bir kağıt kullanılmalıdır.
  • Sağ üst köşeye proforma numarası ve tarih yazılmalı, sol üst köşeye ise alıcı ve satıcı yazılmalıdır.
  • Orta bölüme satılacak mal veya hizmetin detayları yazılır.

Proforma Faturada Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?

Proforma fatura içindeki bilgileri kısaca özetleyelim. Bunlar;
Mal ve hizmetin cinsi, mal veya hizmetin birim fiyatı, miktarı ve tutarı, mallarla ilgili özellikler, malların menşei, fatura tarihi, teslim şekli, ödeme şekli, sevkiyat şekli , satıcı ve alıcının isim, unvan ve adresi, düzenleyen imzası, navlun ve sigorta prim tutarları.

E-ihracatta Proforma Fatura Nasıl Kullanılır?

Proforma faturalar teklif usulünde fatura türüdür ve bu yüzden e-ihracat sektöründe oldukça işe yaramaktadır. E-ihracatta yurt dışından bir ürün talebine karşılık vermekte kullanırız ve bu sayede ürünle hizmetleri anlatmakta etkili olmamızı sağlar. 

 Proforma fatura nasıl hazırlanır kısaca bahsedelim. İhracatçı ile ithalatçı firma ya da kişiyle anlaşmaya vardıktan sonra hazırlanan detaylı tekliflerdir. İçerisinde  sevk ve yükleme işlemleri bulunur ve satış sürecine dair detaylı bilgileri oluşturur.

Hazırlanan teklifte alıcının ürün, satın alma, ödeme vb. bütün bilgilere yer vererek tüm soru işaretlerinin giderilmesi sağlamaktadır. Yurtdışı tekliflerinde daha fazla ayrıntıya yer vermemiz gerekir. Teklifte yer alacak bilgilerden birkaçını kısaca özetleyelim.

  1. Satıcı ve alıcı ad-soyad ve adresleri yer alır.
  2. Talep edilen ürünlerin listesi ve kısa bir açıklama yapılan bölüm.
  3. Her bir ürünün fiyatı ve ürünlerin ölçüleri yer alır.
  4. Ürünlerin nakliye ve teslimat bilgilerini içerir.
  5. Ürünlerin satış ve ödeme koşulları ve ürünün sigorta masrafları yer alır.
  6. Teklif için geçerlilik süresi ve satış yapılacak para birimi vardır.
  7. Proforma fatura da, müşteri tarafından ödenecek toplam tutar vardır.

Proforma Fatura Kimlere Kesilir?

Her ticari işletme proforma fatura kesme hakkına sahiptir. Proforma faturalar bir mal veya hizmetin teslimatı öncesinde düzenlenir ve daha sonra alıcılara gönderilebilir. Birçok proforma fatura alıcıya bir satış fiyatı oluşturmasını sağlar. Özellikle ihracatta bu faturalar mal ya da hizmete dair tüm detayların oluşturulup bu bilgilerin ulaşmasını sağlama açısından oldukça önemlidir.