
Ön Muhasebe Nedir?
Ön Muhasebe, işletmenin günlük ticari işleyişinden ve firmanın ticari ilişkilerinden haberdar olmamızı sağlayan, onları bir düzene sokan, bütün firma sahiplerine ve yetkili insanlara yönelik yapılan bir muhasebedir.
Bir işletmenin olmazsa olmaz bel kemiğidir yani temel yapı taşını oluşturmaktadır. İşletmenizin devamlılığını sağlayabilmesi için gelir gider takibinin önemi çok büyüktür. Ön muhasebe işletmenin para ile ifade edilen işlemlerini yani, işletmenin stokları, senetleri, çekler, nakit parası, müşterileri, banka hesapları gibi temel unsurların kaydını tutan bir sistemden oluşan bir yapıdır. Başka bir değişle ön muhasebe şirketin cari, banka ve kasa hesaplarının takibini sağlar bunun ile birlikte fatura, ürünlerin giriş-çıkış takibi, irsaliye, çek/senet hazırlanması gibi işlemleri yapmamızı sağlayan bir sistemdir.
Gelin aşağıda bu kelimeler ne anlama geliyor bir göz atalım.
Cari (Müşteri & Tedarikçi) Hesabı Takibi
Birlikte çalışılan tedarikçi ve müşteri hesaplarının toplamı bize cari hesabı vermektedir. Cari hesap takibinde her işletme için hayati önem taşıyan müşteri ya da tedarikçiler ile arasında olan alacak-borç ilişkisini hesaplamamızı ve takip etmemizi sağlayan bir sistemdir. Bu bilgileri rapor hazırlamakta ve ihtilaf durumlarında da kullanmak mümkündür.
Fatura/İrsaliye İşlemleri
İşletmeler mal veya hizmet satışında fatura kesme işlemini, mal veya hizmet aldığında ise fatura alma işlemini gerçekleştiren bir sistemdir. İrsaliye bir malın bir yerden başka yere nakledilmesi sırasında kullanılan sevk belgesine denir. Görünümü faturaya benzeyen irsaliyenin mali değeri bir yoktur. Gelen, giden her türlü irsaliye işlemi ve fatura takibi ön muhasebe konusunu içermektedir.
Stok (Ürünler & Hizmetler) Giriş/Çıkış Takibi
Ürün alım satımı yapan işletmelerde depodaki malın takibinin yapılması yine bir ön muhasebe konusunu oluşturmaktadır. İşletme stokta takip etmek istediği ürün ya da hizmeti muhasebe sistemine işlemektedir. Ürün ya da hizmet alımında sisteme girişini sağlar, sattığında ise stoklardan düşülür. Alış faturası ile stoklarda artış, satış faturası ile de stoklarda azalış meydana gelmektedir. Bu takip ile en çok satan, uzun süredir satılmayan ve stogu azalmış ürünler hakkında bilgi sağlamamıza olanak tanımaktadır.
Çek/Senet Takibi
Çek ve senet ticari alışverişlerde nakit harici kullanılan ödeme araçlarından birisidir. Alınan ya da verilen çek ve senetlerin sürekli takip edilmesi ve bunların düzenli olarak ön muhasebede işlenmesi şarttır. İşletme vadeleri takip ederek, ödeme günlerinde ödeme, tahsil günlerinde tahsilat yapmamızı sağlar. Vade tarihi ve tutar bilgileri ile senetlerinizi takip etmek nakit akışınız hakkında fikir sahibi olmanız bakımından da önem arz etmektedir.
Banka Hesabı Takibi
İşletmenin banka hesaplarının durumunu takip etmesi ön muhasebenin başka bir konusudur. Banka üzerinden ödenen çekler, havaleler, tahsilat ve buna benzer işlemler gibi her türlü ödeme işleminin takibini içermektedir.
Kasa Hesabı Takibi
İşletmenin nakit parasını ve günlük gelir-gider takibini yapmak için kullanılan bir hesap türüdür. Nakit giriş ve çıkışlarında oluşan hareketin kaydı tutularak yapılan tahsilat ve ödemeler bu bölümde izlenir ve böylelikle işletmenin nakit işlemleri takip edilmiş oluruz. Bu da bize gelir-gider takibi yapmamızı kolaylaştırır.
Ön Muhasebe Nasıl Yapılır?
Ön muhasebe nasıl yapılır gelin biraz ondan bahsedelim .Küçük esnafların çoğunluğu bu işlemleri kendisi yapmaktadır.bu işlemi halk tarafından da çoğunluğumuzun bildiği kara kaplı defter yardımıyla yapmktadır.Bu defterlere girdi çıktı yani,alacak vereceklerin yazıldığı defter;ancak bu defter elle yazıldığı için beraberinde hataların çıkma olasılığı da artmış oluyor.Üstelik kaybolması durumunda işletmeler büyük bir zarara uğramış oluyor.
Büyük ve gelişmiş işletmelerde ise genellikle bu iş excel yardımıyla kayıtlar elektronik ortamda tutulur. Bu yöntemde işin içine formüller ve diğer fonksiyonlar girdiği için kafa karışıklığına yol açabiliyor ne yazık ki. İyi bir Excel kullanıcısı değilseniz istediğiniz raporları veya tabloları oluşturmanız saatlerinizi, hatta bazı durumlarda günlerinizi alabilir buda işinizi zorlaştırabilir.Ayrıca excel’i yalnızca bilgisayarınızda tutuyorsanız ve herhangi bir yedekleme yapmadıysanız, kaybolması, bilgisayarınızın bozulması ve çalınması durumunda verilerinizi kaybetme gibi riskler ortaya çıkacaktır.Excel’in bir diğer zorluğu ise daha önce yapmış olduğunuz işlemlerinizi ararken bulmanın oldukça zor olmasıdır.
Ön muhasebenin diğer bir tutulma şeklinde den bahsedelim biraz da. Diğer bir yöntemi ise şirket içinde tutulan muhasebedir.gelişmiş yapıda ki bir çok şirketler ise çoğunlukla şirket bünyesinde bir muhasebeciye sahiptirler ve bir masaüstü yazılım sistemi ve bir ön muhasebe elemanı ile işlerini halletmeye çalışıyorlar. Bu durumda ise yazılımın lisans ücretini ve bununla beraber gelecek danışmanlık ücretleri ile eleman çalıştırmanın getirdiği maliyetlerini unutmamakta gerekiyor elbette.
Ön Muhasebe Neden Önemlidir?
Ön muhasebe bizim finansal kaynaklarımızı gösteren bilgi deposudur aslında. Örneğin bir işletme sahibi şirketine bir eleman almak istediğinde baktığı ilk şey finansal durumunu kontrol etmek olacaktır. Bunu sadece eleman olarak da düşünmemek lazım herhangi bir yatırım yapmak istediğinde yada şirkete alet edevat almak istediğinde finansal kaynaklarımızı kontrol etmemiz gerekir, yoksa nakit sıkıntısına düşebiliriz. Bu yüzden işletme sahibinin ön muhasebe bilgisine hakim olması ve ihtiyaç duyduğunda bu bilgilere ulaşabilmesi gerekmektedir.
Şirketinizin ön muhasebesini kullanıcı deneyimini önemseyen ve kendini sürekli geliştiren Kolay Muhasebe Programı ile mümkün kılın.
İletişim Bilgileri İçin Tıklayınız