e-imza

Elektronik imza (e-imza), yaşadığımız teknoloji çağında etkisini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz dijital dönüşümle birlikte hayatımızda yer edinmeye başladı. Hem bireylerin hem de işletmelerin sıklıkla tercih ettiği e-imza bürokrasiyi azaltmakla birlikte, verimliliğin artmasına, yapılacak işlerin daha hızlı ve kolay olmasına böylece masrafların azalmasına da olanak sağlıyor. Peki e-imza nedir, nasıl alınır ve e-imzaya sahip olmak için hangi belgeler gereklidir?

E-İmza Nedir?

5070 numaralı Elektronik İmza Kanunu e-imzayı, ‘’ Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri ‘’ olarak tanımlamaktadır. 

Adından da anlaşılacağı gibi e-imza elektronik ortamda oluşturulmaktadır ve ıslak imza özelliği taşımaktadır. Ancak e-imza ıslak imza gibi tek bir şekilden ibaret olmamakla birlikte, bazı harf, sembol ve karakterlerden oluşur ve kişilerin kimlik bilgilerini doğrulamak amacıyla kullanılan bir veridir. E-imzanın kimliklerin üzerindeki çiplere eklenmesiyle birlikte, e-mühür uygulamasına geçişte sağlanacak ve adli takipler, kimlik takipleri, sicille ilgili işlemler ve dava takipleri gibi birçok işlem bu sistem üzerinden gerçekleştirilebilecek ve güvenlikle ilgili sorunların da önüne geçilmiş olacak.

E-İmza Nerelerde Geçersizdir?

E-imza, evlilik, veraset, intikal ve üçüncü tarafların şahitlik ihtiyacının duyulduğu emlak alımı ve satımı gibi işlemlerde geçersiz sayılacaktır.

E-İmza Nerelerde Geçerlidir?

  • E-Devlet Uygulaması (turkiye.gov.tr)
  • Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)
  • Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)
  • Banka talimatlarının gönderilme işlemlerinde
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) başvurularında
  • İş ve işçi sözleşmeleri dahil tüm sözleşme türleri için
  • Gümrük işlemlerinde
  • Marka patentinin alınma işlemleri
    ve diğer tüm ıslak imza ile gerçekleştirilebilen işlemler için e-imza kullanılabilmektedir.

E-İmza Nasıl Alınır?

E-imzanın oluşturulabilmesi için öncelikle Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS)  başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Nitelikli Elektronik Sertifikasının alınabilmesi için 5070 Sayılı Kanun uyarınca, ESHS’nin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildiride bulunması gereklidir.