Sürekli gelişen ve dönüşen dijital ortamda teknolojinin de yardımıyla verimliliğin artırılması için farklı uygulamalar geliştirilmektedir. Banka entegrasyonu da bu uygulamalardan biridir. Bireysel veya kurumsal tüm müşterilerin farklı bankalarda bulunan hesap bilgilerini, hareketlerini ortak bir uygulamadan izleme ve inceleme, ödemelerin tahsil edilme dönemlerinde bu işlemlerin banka hesabına otomatik aktarılması gibi olanaklar sağlamaktadır.
Banka Entegrasyonu Nedir?
Banka müşterilerinin, genellikle işletme sahiplerinin birçok bankada hesapları mevcuttur. Mevcut bütün bu hesapların tek tek farklı sistemler üzerinden yönetilmesi çok büyük verim ve zaman kaybı yaratmaktaydı. Gelişen teknolojiyle birlikte ilk olarak 1990’lı yıllarda İngiltere’de tanık olduğumuz Açık Bankacılık düşüncesi, sonrasında Avrupa ve Türkiye’de de uygulanmaya başlandı.
Banka Entegrasyonu Ne İşe Yarar?
Mevcut bankacılık sistemlerinde hala geleneksel uygulamalar izlenmekte, bu da zaman ve emek kayıplarına yol açmakta iken yaşadığımız dijital çağda banka entegrasyonu uygulamalarının sağlayacağı kolaylıklar ve tasarruflar bu kayıpların önüne geçerek hem bankalara hem kullanıcılara büyük avantajlar sağlayacaktır. Hali hazırda bankacılık hizmetleri bünyesinde ki veriler yetersiz kullanılan teknolojilerle ve geleneksel yollarla muhafaza ediliyor. Aslında bankaların ellerinde güçlü bir teknolojik alt yapı bulunmakta ancak dijital entegrasyon sağlayamadıklarından bu imkanları değerlendiremiyor ve veri tasarrufuna gidemiyorlar. Bu da maliyeti yükseltip zaman kayıplarına ve işlemlerin uzamasına yol açıyor. Banka entegrasyonu sayesinde bu olumsuzlukların önüne geçebilmek mümkün olmakla birlikte müşteri talepleri de doğru, hızlı ve verimli bir şekilde karşılanabilmekte bu şekilde müşteri memnuniyeti sağlanabilmekte ve gereksiz iş yükünden de kurtulunması da söz konusu olacaktır.
Banka entegrasyonu sistemini açık banka entegrasyonu olarak tanımlamakta mümkündür.
Açık Bankacılık sistemi, bankacılık işlemlerinin bankaların veri tabanları sayesinde tek bir hesap üzerinden yürütülebilmesini sağlayan Uygulama Programlama Arayüzleri (API) sayesinde gerçekleştirebiliyor.
Banka entegrasyonu işletmelerin ERP, muhasebe gibi yazılımlara banka hesaplarının ve bu hesaplardaki nakit gelir giderleri gibi işlemlerin transferini gerçekleştirir. Bu şekilde işletmelere finans ve muhasebelerinin yönetilmesi aşamasında zaman ve verimlilik açısından da çok büyük bir kolaylık sunularak olası hataların da önüne geçilmiş oluyor. Banka kullanıcılarının ayrı ayrı bankalarında bulunan hesap ve bilgileri API’ler sayesinde sadece bir uygulamada birleştiren Açık Bankacılığa API Bankacılığı adıyla da bilinmektedir. API’ler sayesinde bankalarda bulunan veri tabanlarındaki bilgiler kullanıcıların talebi doğrultusunda güvenilir bir şekilde teknolojik yazılımlar ile üçüncü parti şirketlere veriliyor.
Banka Entegrasyonunun Avantajları Nelerdir?
- Banka entegrasyonunun sağladığı, işletmelerin iş yükünü hafifletmeleri, emek, zaman ve veri tasarrufu yapabilmeleri gibi özellikler sadece ticari şirketler için değil bireysel kullanıcılarında yararlanabileceği bir uygulamadır.
- Kullanıcılar istedikleri zaman istedikleri yerden bankacılık işlemlerini yönetebilme ve görüntüleyebilme imanına sahiptir.
- CRM, ERP ve ön muhasebe uygulamalarıyla kolaylıkla entegre olabildiğinden bu uygulamalardan aktarılan verilerin otomatikman banka entegrasyonu sistemine yansır.
- Hem bilgisayar hem mobil cihazlar ile uyumlu olduğundan tüm cihazlarla erişim sağlanabilir.
- Cari ve banka hesapların entegresi oldukça kolaydır. Müşteri ve tedarikçiler tarafından gönderilen ödemeler veya tahsilatlar bu sayede otomatik olarak tespit edilir.
- Herhangi bir banka üzerinden aktarılacak bilgiler yaklaşık olarak beş dakika gibi bir sürede uygulanmaya yansıyabilmektedir.
- Banka entegrasyonu başvuruları, kullanıcının talebi doğrultusunda herhangi bir banka üzerinden doldurulacak bir form ile gerçekleşebilmektedir.
- Banka entegrasyonu başvurusunda bulunan kullanıcıların başvuru onayını alma süreleri genel olarak 3 ile 30 gün gibi bir zaman aralığında gerçekleşmektedir.
- Kullanıcının bir bankada farklı hesapları mevcutsa aynı şekilde bir adet form ile başvurabilmeleri yeterlidir.